La Sportiva Akasha - mačiau, girdėjau, išbandžiau

      Turėjau progą išbandyti La Sportiva bėgimo batelius. Apie šį brand'ą, prisipažinsiu, žinojau minimaliai, bet buvau mačius Italijos trail'uose vos ne kaip dominuojančius bėgimo batus. Tai Italų įmonė, ne veltui daug italų su jais ir bėga. Vis pagalvodavau, kad gal būtų visai kada įdomu pabandyti ir pasitaikius galimybei jos neatsisakiau :)
     La Sportiva atstovai Lietuvoje yra Montis Magia ir galima normaliai nueiti į parduotuvę ir pasimatuoti, o ne tik per internetą ir aprašymus bandyt įsivaizduoti, kuris iš modelių geriausiai tiktų. Beje, Montis Magia Vilniaus parduotuvėje turi pasidarę batų skyriuje mini kalvelę iš akmenų, o tai reiškia, kad galima bent minimaliai suprast kaip su batu jausies ant akmens.
     Norėjau išsirinkti bėgimo batelius ultra trail'ams, kurie būtų pakankamai minkšti ir komfortiški ilgiems bėgimams, bet nesvertų "tonos", na kad svertų tikrai ne daugiau nei 350 gramų, nes virš 350 man jau tona :), turėtų padą preliminariai tinkamą tiek žemei, tiek ir akmeniui, nes kalnų ultra trailuose dažniausiai pradedi nuo žemės, kopi iki akmens, paskui vėl leidies ant žemės (gali būti ir kitaip - nuo trasos priklauso), dar kad greit garintų vandenį, kad perbėgus per upelį nekliuksėtų vanduo batuose dar pusę kilometro, netrintų, nespaustų ir kt.
     La Sportiva batai suskirstyti į keletą kategorijų: ultra ilgiems atstumams, vidutiniams atstumams ir trumpiems atstumams. Po to dar yra subkategorijos: platūs, vidutiniai ir prigludę. Dar pagal dangą, kuriai skirti: visiems paviršiams (žemė, molis, akmuo), akmeniui ir žemei. Dar pagal pado gumos "kibumą" ir kt.
        Pagal mano poreikius išsigrynino keletas modelių ir po matavimosi man jaukiausiai ir smagiausiai ant kojos "nugulė" La Sportiva Akasha: 330 sveriantys, ko gero minkščiausi, platūs, visiems paviršiams skirti bėgimo bateliai. Tikslingai rinkausi vienu numeriu didesnius nei man realiai reiktų tam, kad ultrose koja turėtų kur brinkti (nes ji tikrai brinksta). Jie tikrai turi jaukiai minkštą, bet lankstų padą su kuriuo bėgant nesijaučiu kaip su kempine. Neperkrauti detalėmis. Turiu omeny, kad pirštų apsauga ir minimali, šoninė apsauga yra, bet tikrai ne didelė. Mūsų šalyje tokios apsaugos užtenka, nes jos beveik išvis nereikia. Kaip bus kalnuose dar pamatysim ir parašysiu, jei bus kažkokių specifinių pastebėjimų.
       Bėgiojau su jais daugmaž mėnesį ir jau turiu aiškią nuomonę kaip jie man atrodo ir jaučiasi lietiviškuose trail'uose. Ką Akasha'i teko "patirti": paprasti miško takeliai, plentas, Sapieginės smulkūs šaknuoti ir statūs takeliai (įkalnės, nuokalnės), upelio perbridimas, purvas (daug purvo), sustingus užšąlus žemė, 42 km 5 valandų ilgasis.
     Drąsu buvo su jais leistis pirmą savaitę į 42 km ilgąjį, bet rizikavau, nes kelias dienas prieš tai bėgiojant su jais jokio diskomforto nejutau. Per ilgąjį daug kas ir pasimatė: tikrai komfortiški ir prisitaikantys prie pėdos ilguose bėgimuose. Teko su jais perbristi upelį antrą bėgimo valandą ir paskui dar tris valandas bėgti iki finišo. Vandenį greitai išstumia, jokio kliuksėjimo - man tai yra didelis pliusas. Aš vertinu tuos bėgimo batus, kurie greitai pašalina vandenį, o ne tuos, kurie jo nepraleidžia (nes pribėgs per viršų ir neišbėgs), vandens trail'e, o ypač mūsų šaly, trasose tikėtina vistiek bus. Kitas momentas - purvas. Įkišau iki aulo į purvą ir gera žinia ta, kad purvo tonomis jie į vidų nepraleidžia. Visi mano trail batai purve pasimaudę ir šiuo atveju koja buvo bene švariausia, nors purvo buvo daug. Purvas labai lengvai nuo bato nusivalo su šlapia kempinėle. Čia tikrai ne tas variantas, kur su dantų šepetuku pusvalandį purvą reiktų gramdyt.
    Mano koja nėra plati, o šis modelis skaitosi platus, bet koja  batuose"neplaukioja", nors turi kur brinkti: 3 iš 5 valandų šlapiomis kojomis ir jokių nuospaudų, nutrynimų ar kt. bėdų.
     Pado sukibimas su danga: man tiko. Pakankamai stabiliai jaučiausi Sapieginėje. Ant šlapių šaknų, žinoma, neatstoja metalinių "šipų", bet ir nereiktų iš gumos to tikėtis. Ten kur visiškas purvas slysta kaip kad slystų bet kas, bet ant birios žemės ar pašąlusios dangos su nedaug sniego stabilumą suteikia (stabilumas dar ir nuo techninių bėgimo įgūdžių priklauso, ne vien tik nuo bato). Ant pado esantis raudonas X rodo, kad pado "kibumas" ir nusidėvėjimas yra vidutinio lygio, t.y. naudojama ne pati kibiausia guma, bet nesidėvės labai greitai.
     La Sportiva Akasha yra komfortiški ir tada, jei tenka dalį trasos prabėgti plentu. Turiu omeny - koja nesidaužo. Dėl to darau prielaidą, kad turėtų būti komfortiški ir ant kieto akmens.
    Jų nesirinkčiau trumpoms greitoms varžyboms ar atkarpų treniruotei į kalną, nes ten norėčiau kažko dar legvesnio ir ne tokiu minkštu padu ir ne numeriu didesnių, bet jie ir neskirti trail sprintams.
   Mano verdiktas: jie su manim važiuoja į Transgrancanaria kaip pagrindiniai bėgimo batai ir bus išbandyti 125 km ant akmenų šiltoje aplinkoje. Tai reiškia tikrai gerą įvertinimą ;) Jie puikūs ieškant kažko su kuo galima ilgai išbūti ant kojų net jei jos jau šlapios. Komfortiškas ir "neperkrautas" variantas ilgiems bėgimams, kai nežinai ir nesvarbu ant kokios dangos trasa tave nuves.

Komentarai